Clasa bonus-malus

Iti explicam simplu si rapid clasele bonus-malus pentru asigurarile RCA

Clasele bonus malus explicate in detaliu cu exemple. Clasele bonus-malus folosite in asigurarile RCA sunt foarte simple si usor de inteles. Daca doresti informatii detaliate, te rugam sa consulti paragraful de sub tabel.

De unde incep?


Daca esti un client nou pentru asigurarea RCA (aceasta inseamna ca NU ai mai avut incheiata pe numele tau nicio alta asigurare RCA), atunci vei incepe de la clasa bonus malus B0.

Pot incepe cu o clasa bonus malus mai mare?


Da. Daca ai deja cel putin un vehicul inmatriculat pe tine, cand vei incheia un nou RCA pe un alt vehicul, vei incepe automat de la acea clasa de B/M. De exemplu, daca ai deja un vehicul la care ai clasa B/M B6, cand vei inmatricula un nou vehicul vei porni direct de la clasa B/M B6.

Cum se modifica clasa bonus malus de la an la an?


Daca esti asigurat pentru un an complet si NU ai avut nicio dauna decontata pe parcursul acelui an asigurat, clasa ta B/M va creste cu o clasa. De exemplu, daca ai pe polita RCA curenta clasa B/M B2, la reinnoirea politei vei avea B3.

In schimb, daca ai avut o dauna pe parcursul asigurarii curente, atunci la reinnoire clasa ta B/M va scadea cu 2 clase. De exemplu, daca ai pe polita RCA curenta clasa B/M B2, la reinnoirea politei vei avea B0.

Cate clase bonus malus sunt?


In total sunt 17 clase B/M: clasa initiala B0, 8 clase bonus: de la B1 la B8 si 8 clase malus: de la M1 pana la M8.

Mai jos iti sumarizam fiecare clasa B/M si variatia de tarif pentru fiecare in parte:

Clasa B/M Coeficient Suma de plata(1)
B8 50% 100 lei
B7 60% 120 lei
B6 70% 140 lei
B5 75% 150 lei
B4 80% 160 lei
B3 85% 170 lei
B2 90% 180 lei
B1 95% 190 lei
B0 100% 200 lei
M1 110% 220 lei
M2 120% 240 lei
M3 130% 260 lei
M4 140% 280 lei
M5 150% 300 lei
M6 160% 320 lei
M7 170% 340 lei
M8 180% 360 lei

Totul despre clasele bonus malus


Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre ASF si a fost introdus ca o masura de responsabilizare a participantilor la trafic. Acest sistem urmareste ca posesorii de vehicule prudenti sa nu plateasca o prima de asigurare identica cu a celor care produc accidente.

Sistemul bonus-malus influenteaza prima de asigurare in functie de daunalitatea inregistrata in perioada de referinta. in situatia in care in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, la reinnoirea politei RCA veti beneficia de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare. in situatia in care in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite, la reinnoirea politei RCA veti fi penalizat prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare. Malusul se aplica la reinnoirea politei de asigurare in anul urmator celui in care au fost platite daune pe baza politei RCA.

Sistemul bonus-malus este format din 8 clase de bonus (B) şi 8 clase de malus (M). Reducerea maxima (bonusul) de care un asigurat poate beneficia este de 50%, in timp ce penalizarea maxima (malusul) care poate fi aplicata este de 180%. La stabilirea unui malus conteaza data platii daunei si nu data producerii acesteia, sau persoana care a condus vehiculul.

Clasa B0 este atribuita unui asigurat nou, fara istoric de daune. Fiecarei clase ii corespunde un anumit procent de reducere, respectiv de majorare procentuala a tarifului de prima RCA, in raport cu clasa de baza B0. Astfel, daca in perioada de referinta (anul calendaristic anterior datei de intrare in valabilitate a politei) nu au fost inregistrate daune pe asigurarea RCA, asiguratul va beneficia anul urmator de o reducere a primei de asigurare, concretizata prin acordarea unei clase de bonus. Prin urmare, teoretic, veti putea ajunge din clasa de baza B0 in clasa maxima de bonus, adica B8, dupa 8 ani. Clasa de bonus-malus se pastreaza pe intreg anul calendaristic in care se incheie contractul RCA indiferent de perioada asigurata.

Daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite, asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, adica prin majorarea primei de asigurare RCA, prin penalizarea cu doua clase pentru fiecare eveniment pentru care s-a platit o despagubire. Pentru o perioada de referinta se poate aplica o singura penalizare/malus (in functie de numarul daunelor platite in aceasta perioada).

In situatia in care in calitate de persoana fizica detineti mai multe vehicule, atunci beneficiati de aceeasi clasa a sistemului bonus-malus pentru toate vehiculele. Datorita acestei noi prevederi legale, daca aveti asigurari RCA aflate in vigoare pentru mai multe vehicule, la reinnoirea RCA veti fi incadrat in cea mai favorabila clasa de bonus-malus corespunzatoare istoricului dumneavoastra de daunalitate.

In cazul persoanelor juridice, pentru a realiza transferul clasei bonus-malus de pe un vehicul pe altul, daca vindeti vehiculul, in cazul persoanelor juridice, va trebui sa solicitati in scris si sa transmiteti asiguratorului documente privind instrainarea sau radierea vehiculului si achizitia vehiculului nou dobândit.

Daca doriti sa va mentineti clasa de bonusmalus in cazul in care aveti inregistrate daune, prin contractul RCA puteti conveni cu asiguratorul posibilitatea rascumpararii, ceea ce inseamna ca veti suporta contravaloarea despagubirii corespunzatoare evenimentului, dar nu veti fi penalizat prin aplicarea malusului.

Distribuie:
RCA
Calatorie
Locuinta
PAD