Calcul RCA

Iti explicam cum se calculeaza tarifele asigurarii RCA

In urma unui calcul RCA vei primi lista cu tarifele disponibile pe 6 luni, 12 luni, precum si orice subdiviziune de la 1 luna la 5 luni aleasa de tine.

Ce este prima de asigurare RCA?


Prima de asigurare reprezinta pretul pe care un cumparator il plateste pentru o polita RCA. Plata primelor se poate face integral sau in rate, in functie de cum stabiliti de comun acord la incheierea politei.

Este important sa aveti in vedere plata primelor de asigurare la termenele stabilite, contractul RCA ramanand valabil dar fiind executoriu pentru ratele scadente si neexecutate.

Cum se stabilesc tarifele intr-un calcul RCA?


Fiecare societate de asigurare isi stabileste propriul tarif de prima in functie de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori care indica societatii probabilitatea de producere a unui accident si, in consecinta, probabilitatea de a acorda despagubiri si impactul financiar al acestora.

Toate societatile sunt obligate la efectuarea unui calcul actuarial precis pentru stabilirea tarifului RCA si au obligatia de a informa asiguratii cu privire la modul de calcul.

Prima de asigurare pe care o veti plati in final depinde si de istoricul dumneavoastra de daunalitate realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus in vederea stabilirii primei de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca. in cazul persoanelor fizice, se va lua in considerare istoricul asiguratului pentru toate vehiculele.

Ce influenteaza primele de asigurare?


Dupa cum explicam mai sus, lista de criterii pentru stabilirea primei de asigurare RCA este complexa si difera de la asigurator la asigurator, dar in principiu urmatorii factori sunt comuni la fiecare asigurator in parte (lista de mai jos nu este exhaustiva):

  • rata daunalitatii;
  • puterea vehiculului;
  • marca si modelul vehiculului;
  • varsta conducatorului auto;
  • localitatea de domiciliu.

Ce se intampla daca nu am RCA?


Asigurarea RCA este obligatorie, iar incheierea politei, in situatia fericita, lipsita de accidente, va scuteste de neplacerile provocate de sanctiuni si plata eventualelor amenzi.

Daca aveti in proprietate un vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania si daca nu incheiati asigurarea obligatorie RCA, sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie.

Distribuie:
RCA
Calatorie
Locuinta
PAD