Navigare in pagina

Important de stiut

Nume firma: S.C. BTM - Asig Online S.R.L.
Nr. Reg. Com.: J35/1287/2014
C.U.I.: 29366825
Sediu social: Jud. Timis, Mosnita Noua, Amsterdam 7
Cont IBAN: RO92BACX0000001252054000
Banca: Unicredit Bank

Procedura in caz de dauna

► Evenimente rutiere care au ca rezultat doar avarierea vehiculului asigurat

Incepand cu 01 Ianuarie 2009, detinatorii unei polite de asigurare auto facultative (CASCO), vor aviza evenimentele produse in urma unor riscuri asigurate direct Asiguratorului emitent al politei de asigurare, daca se indeplinesc urmatoarele conditii:

  1. asiguratii detin o asigurare facultativa Casco valabila la data producerii evenimentului rutier;
  2. ccidentul de circulatie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Dupa producerea unor astfel de evenimente, este necesara prezentarea in termen de 24 de ore de la data constatarii avariilor la sediul Asiguratorului care va deschide dosarul de daune si va emite Documentul de introducere in reparatie al autovehiculelor.

La producerea evenimentului asigurat sunteti obligat sa luati toate masurile, potrivit cu imprejurarile, pentru limitarea pagubelor.

In conditiile in care, din prezentarea evenimentului, nu se poate desprinde o concluzie clara privind dinamica producerii accidentului sau exista neconcordante in declaratia asiguratului, inspectorul de daune impreuna cu asiguratul, se vor deplasa la locul producerii accidentului pentru efectuarea unor cercetari amanuntite, se vor identifica orice mijloace de proba si se vor efectua fotografii.

Declaratiile privind imprejurarile producerii evenimentului, in vederea obtinerii Documentului de introducere in reparatie al autovehiculelor, pot fi facute doar de asigurat sau obligatoriu de catre conducatorul autovehiculului implicat in eveniment daca evenimentul s-a petrecut in timpul deplasarii autovehiculului.

Pentru deschiderea dosarelor de dauna este necesara prezenta Asiguratului sau procura notariala de reprezentare, in cazul persoanelor fizice, Imputernicire de reprezentare, semnata si stampilata, in cazul persoanelor juridice.

► Evenimente rutiere in urma carora este necesara avizarea Politiei Rutiere pe raza caruia s-a produs evenimentul

Pentru urmatoarele categorii de evenimente rutiere este necesara avizarea de urgenta a Politiei Rutiere de pe raza caruia s-a petrecut evenimentul:

  1. Evenimente rutiere in urma carora s-au produs pagube materiale unor bunuri altele decat autovehicule, cum ar fi la garduri, stalpi de iluminat, stalpi de electricitate, semnalistica exterioara si amenajari stradale, etc;
  2. Evenimente rutiere in urma carora au rezultat vatamari corporale;
  3. Evenimente rutiere in care au fost implicati doi participanti la trafic dar nu au incheiat documentul de Constatare amiabila de accident;
  4. Evenimente rutiere in care au fost implicati mai mult de doi participanti la trafic.

Pentru categoriile de evenimente enumerate mai sus, Politia va elibera Procesul Verbal de constatare al evenimentului si Autorizatia de Reparatie.

La producerea evenimentului asigurat sunteti obligat sa luati toate masurile, potrivit cu imprejurarile, pentru limitarea pagubelor.

► Evenimente rutiere in urma carora s-a completat un formular tip Constatare amiabila de accident

Incepand cu data de 01 Iulie 2009, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule din care au rezultat numai prejudicii materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza Formularului de Constatare amiabila de accident.

Aceasta modalitate de protocolare a accidentelor rutiere se aplica pentru toate accidentele survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doar doua vehicule. Formularul de Constatare amiabila de accident nu este obligatoriu, se poate folosi ca alternativa pentru sistemul actual (prezentarea la Politie a celor implicati in accidente rutiere).

Formularul de Constatare amiabila de accident poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului: pe drumuri publice, pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locatii.

Pentru obtinerea Documentului de introducere in reparatie a autovehiculelor, document eliberat de Asigurator, este necesara completarea, intr-un termen de 24 de ore de la data completarii Constatarii amiabile de accident, de catre conducatorul auto implicat in eveniment a unei Declaratii de accident, in fata reprezentantilor asiguratorului.

► Evenimente cauzate de alte riscuri asigurate de polita Casco

► Furtul total si partial

In cazul producerii unui furt total, acesta trebuie anuntat de urgenta Unitatii de Politie pe raza caruia s-a intamplat evenimentul.

In termen de 24 de ore de la data constatarii furtului si avizarii la Politie, trebuie notificat Asiguratorul Casco.

Pentru ca Asiguratorul sa achite plata despagubirilor, Asiguratul este obligat sa depuna la dosarul de dauna toate randurile de chei pe care le detine, originalele Cartii de Identitate a Vehiculului si a Certificatului de inmatriculare. In caz contrar, Asiguratorul poate refuza plata despagubirilor. In astfel de situatii Politia elibereaza la solicitarea Asiguratorului, documentul tip Dovada care contine informatii care sa confirme furtul, stadiul cercetarilor, alte informatii specifice. Conform legii 136/1996, Politia trebuie sa raspunda intr-un termen de 60 de zile de la data producerii evenimentului, de aceea, de regula, un astfel de dosar este solutionat dupa consumarea celor 60 de zile.

► Incendiu sau explozie

In cazul producerii unui incendiu sau a unei explozii, evenimentul trebuie avizat de urgenta Unitatii de Pompieri pe raza caruia s-a petrecut evenimentul, in vederea cercetarii cauzelor si imprejurarilor in care s-a produs incendiul sau explozia. In astfel de cazuri, Unitatea de Pompieri emite un raport de cercetare privind cauzele si imprejurarile producerii evenimentului.

In termen de 48 de ore de la data constatarii furtului si avizarii la Politie, trebuie notificat Asiguratorul Casco.

► Consideratii generale

Pe baza documentelor prezentate in oricare dintre situatiile prezentate la primele doua puncte, Societatea de Asigurare efectueaza constatarea de dauna si emite un proces verbal ce va este necesar pentru reparatia autovehiculului. Nu reparati autovehiculul fara constatarea Societatii de Asigurare! In acest caz se poate refuza plata despagubirilor.

Dosarul de dauna este considerat complet dupa depunerea la sediul Societatii de Asigurare a facturilor de reparatie si dovada efectuarii platii in original si completarea Cererii de Despagubire (formular tip al Asiguratorului). Acest formular trebuie semnat si stampilat in cazul persoanelor juridice. In cazul decontarilor directe, intre unitatea reparatoare si Societatea de Asigurare, nu mai este necesara dovada platii, beneficiarul despagubirii fiind chiar unitatea reparatoare.

RCA ieftin • RCA online •  contacteaza-ne • termeni si conditii •  politica de confidentialitate • tarife RCA • cel mai ieftin RCA  • terminologie in domeniul asigurarilor • Livrare si plata

v2.3.9 © 2011-2020 • S.C. BTM - Asig Online S.R.L. • Toate drepturile rezervate.