Tarife RCA

Cum se stabilesc tarifele RCA?

Tarifele RCA pentru asigurarea de raspundere civila auto (RCA), difera de la societate la societate. In Romania, companiile de asigurari stabiliesc propriile tarife RCA si informeaza Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a le aproba.

Societatile de asigurare isi stabilesc primele de asigurare astfel incat sa acopere toate obligatiile ce le revin in baza contractului RCA. Aceasta prima de asigurare se calculeaza in baza unor categorii de riscuri, dar pot fi luate in calcul si alte informatii precum istoricul daunelor platite in ultimii 5 ani, utilizarea de tehnologii telematics, promovarea unor cursuri de conducere defensiva s.a.

Pentru contractele RCA incheiate pe perioade mai mici de 1 an, prima de asigurare se calculeaza ca pro-rata din prima de asigurare calculata pentru 1 an, ajustata prin aplicarea unui coeficient de corectie determinat statistic.

Fiecare societate de asigurare isi stabileste propriul tarif de prima in functie de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori (cum ar fi: puterea masinii, varsta conducatorului auto, localitatea de domiciliu s.a.), care indica societatii probabilitatea de producere a unui accident si, in consecinta, probabilitatea de a acorda despagubiri si impactul financiar al acestora. Toate societatile sunt obligate la efectuarea unui calcul actuarial precis pentru stabilirea tarifului RCA si au obligatia de a informa asiguratii cu privire la modul de calcul.

Prima de asigurare pe care o veti plati in final depinde si de istoricul dumneavoastra de daunalitate realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus in vederea stabilirii primei de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca. in cazul persoanelor fizice, se va lua in considerare istoricul asiguratului pentru toate vehiculele.

Tarifele de prima difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, asiguratorii trebuie sa permita accesul potentialilor clienti la tarifele de prima practicate atat pe site-ul societatii, cat si la sediile acestora, precum si de a oferi toate informatiile in legatura cu criteriile luate in calcul la stabilirea primei de asigurare. Cel mai bine este sa va informati riguros inainte de a lua decizia de a alege o societate de asigurare. Plata primei de asigurare pentru RCA se efectueaza in momentul contractarii politei.

Distribuie:
RCA
Calatorie
Locuinta
PAD